luni, 29 octombrie 2012

Misterele lumii: Orasul scufundat din Cuba


Unul din misterele lumii, orasul scufundat din Cuba, a fost descoperit in mai 2001 pe coasta de vest a Cubei de catre o echipa de cercetatori canadieni. Acestia au gasit in mare, ceea ce credeau ei a fi, ruinele unui oras ce s-a scufundat acum mii de ani. Cercetatorii canadieni au folosit un echipament sofisticat ca sa gaseasca structuri din piatra la o adancime de mai bine de 650 m sub nivelul marii, structuri aliniate dupa un model geometric, foarte putin probabil modelat de catre natura. Multi s-au grabit sa afirme ca a fost gasit continentul pierdut al Atlantidei.
In anul 2003, un minisubmarin s-a scufundat pentru a explora structurile. Paulina Zelitsky, de la compania canadiana ce a descoperit structurile din piatra, a relatat ca ceea ce a vazut ar putea sa fi fost un centru urban destul de mare. Geologistul Manuel Iturralde a declarat ca este greu de explicat prezenta blocurilor de piatra din punct de vedere geologic. In raportul sau despre formatiile din apa, Iturralede a afirmat ce aceste structuri pot veni in sustinerea unor informatii, transmise oral, al civilizatiilor maya si yucatecos. Exista povesti precum ca ar fi existat in aceasta zona o insula locuita in trecut, dar care a disparut sub valuri.
Se crede ca structurile pietroase sunt vechi de mai bine de 6,000 de ani, ceea ce nu este credibil pentru ca ar insemna ca au fost construite inainte de inventarea rotii. O ipoteza ar fi ca orasul s-ar fi scufundat in urma unei eruptii vulcanice. O alta ipoteza afirma ca e posibil ca structurile sa se fi format prin eroziunea constanta a calcarului gasit in acea zona, insa este mult mai acceptata teoria conform careia blocurile de piatra au fost create de mana omului, deoarece este putin probabil ca aceste pietre simetrice si bine definite sa fi fost create de natura. Pietrele sunt inalte de aproximativ 5m si late de aproximativ 2m si prezinta asemenari cu cele gasite pe Insula Pastelui sau la Stonehenge.
Cercetatorii au afirmat ca acest loc are nevoie de mai multa explorare si analiza inainte sa faca alte afirmatii publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea tuturor conteaza.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.