marți, 24 aprilie 2012

Iadul alimentar!!!



Una din marile probleme ale industrializarii alimentatiei o reprezinta intoleranta alimentara. Dat
fiind continutul in gluten, drojdie si E-uri, unele alimente sunt rejectate de organismul nostru,
provocind afectiuni inexplicabile si stari de rau care nu isi releva cauzele fiziologice sau anatomice.
Practic, contra acestor stari maladive nu prea exista leac.
Glutenul si drojdia nu sunt alimente. Sau, cel putin, eu nu cred ca sunt alimente. Sunt compusi
industriali care asigura consistenta sau “cresterea” alimentelor, amalgamati din mai multe proteine
care se gasesc in cereale (glutenul) sau care sunt rezultate naturale ale culturilor de microorganisme
(drojdiile sunt un tip de bacterii). Aceste substante industriale se gasesc in foarte multe alimente :
piine, paste fainoase, cereale, sosuri, conserve, iaurturi etc. Pentru ca alimentele sa tina mai mult
timp (pentru a putea fi exportate oriunde, fara teama de alterare), sa arate mai bine, sa miroasa mai
bine, sa aiba gust mai bun, se adauga aditivi industriali, naturali sau chimici. Este o manipulare a
simturilor. Si mai rau : este o manipulare a proceselor naturale pe care ar trebui sa le suporte
alimentele. Practic, zi de zi mancam “de proaspete” alimente care ar fi trebuit sa fie de mult timp
ingrasamint pentru agricultura.
Drojdia si glutenul nu sunt decit doua exemple de aditivi alimentari industriali cu o origine cit de cit
naturala, aditivi care se pierd in oceanul de aditivi alimentari chimici. Denumiti in mod popular
“E”-uri, aditivii chimici sunt prezenti in chiar toate alimentele care se vind in comert. Putem sa ne
ferim de aditivii chimici doar daca mincam ceea ce producem in gradina proprie. Sau ceea ce ne
trimite mama sau bunica de la tara, din cind in cind. Acesti aditivi chimici sunt dintre cele mai
nocive substante pe care le ingurgitam. Cele mai multe dintre ele sunt bilete fara intoarcere cu
destinatia – cancer. Chiar si Uniunea Eurpeana a decretat ca o serie de “E”-uri sunt nocive pentru
organismul uman, motiv pentru care le-a interzis (ceea ce nu inseamna, insa, ca interdictia chiar se
respecta; in SUA, in Europa si la noi acasa continuam sa mincam “E”-uri, oricit de nocive ar fi).
Sa amintim si de animalele fortate, prin stimulare hormonala, sa creasca de 5-6 ori mai repede decit
semenii lor care cresc natural. Consumam aceste animale de plastic cu impresia ca sunt aseptice,
intrucit sunt crescute ”dupa toate normele UE”.
Si, in fine, sa nu uitam de organismele modificate genetic (OMG), care patrund din ce in ce mai
virtos in agricultura si in magazinele noastre. Nu stiu citi dintre noi cunosc faptul ca actualul
ministru al agriculturii, dl Fuia, este un fost CEO al Monsanto Romania, aceasta firma fiind trista
“campioana” a concursului de impunere a semintelor de cereale, a trestiei de zahar, a cartofilor si
soiei modificate genetic, mai intii in SUA, ulterior in Brazila si in ultimul timp, in unele tari ale UE
unde, cica, ar fi interzise organismele modificate genetic. Si omul nu se sfieste sa declare ca va
promova OMG-urile in Romania. Si nu e singurul – si domnul Tabara, ex-ministru la acelasi
minister, promova produsele din organisme modificate genetic.
Intr-o lume globalizata, controlata de marile corporatii industriale sau financiare, nu cred ca mai
exista om care sa nu aiba intoleranta la vreun aliment sau la astfel de aditivi alimentari. Nu cred ca
mai exista oameni care sa nu fi consumat macar odata in viata organisme modificate genetic sau
animale fortate sa creasca prin stimulare hormonala. Chiar si milioanele de copii sau adulti
malnutriti din Etiopia, din Sudan, din Mali sau din alte tari africane victime ale globalizarii,
consuma organisme modificate genetic si animale de plastic, intrucit SUA practica un soi de
responsabilitate sociala (social responsability) foarte bizar, exportind in aceste tari, cu titlu de
ajutoare de hrana, cereale, legume si alte alimente din organisme modificate genetic, precum si
animale de plastic, “hrana” care rezulta din surplusul pietei americane (surplus care rezulta fie din
supraproductie, fie din reorientarea americanilor catre hrana de tip “bio” sau “organic food”; acest
surplus ar trebui distrus; dar SUA il exporta cu titlu de ajutoare, impuscind doi iepuri dintr-un foc –
dau impresia ca lupta contra foametei si cheltuiesc mult mai putin cu distrugerea acestui surplus de
alimente).
Chiar daca ni se pare ca noi, europenii si americanii, cetateni albi si vaccinati, suntem feriti de astfel
de probleme - pe noi ne intereseaza mai degraba cum sa ne modelam corpul – in realitate avem de
infruntat acelasi pericol insidios al aditivilor, organismelor modificate genetic si al animalelor
fortate sa creasca, care ne manipuleaza simturile si sistemul imunitar. Caci organismul unam –
oricare – este dotat cu un sistem imunitar care il ajuta sa elimine acele microorganisme sau acei
corpi straini care ii pot afecta functionarea optima. Sistemul imunitar este programat genetic, el face
parte din codul genetic pe care il primim de la parinti sub forma de gene (formate din molecule de
ADN – acid dezoxiribonucleic). Date fiind noile obiceiuri alimentare ale omului modern,
organismul uman a ajuns sa poata produce anticorpi pentru a “lupta” contra acestor alimente sau
aditivi, pe care sistemul imunitar le interpreteaza ca fiind inamici. In loc ca anticorpii sa dea lupte
reale cu inamici adevarati (virusi, microbi), acestia consuma energia vitala a organismului, luptind
cu falsi inamici. Sunt anticorpi care functioneaza in gol, afectind organismul. Mai mult, acesti
anticorpi pot ajunge sa atace corpul care ii produce, prin atacarea tesuturilor si organelor sanatoase.
Aceasta lupta falsa a sistemului imunitar contra propriului organism poate degenera in boli grave,
letale. Exista mai multe tipuri de afectiuni care releva aceasta falsa lupta a anticorpilor cu propriul
organism. Desi poate fi de mai multe feluri, generic, aceasta boala se numeste lupus . Sistemul
imunitar, care este programat genetic sa protejeze corpul, ajunge sa lupte contra acestuia. Lupus-ul
este opusul SIDA : daca SIDA inseamna practic inactivitatea (anularea) sistemului imunitar, lupusul
inseamna ultractivitatea sistemului imunitar, care nu mai recunoaste propriile organe sau tesuturi,
pe care le considera corpuri straine si pe care incearca sa le neutralizeze. Iar cancerul este tot o
anomalie genetica – tumorile sunt celule sau tesuturi ale organismului care “se revolta” contra
organismului si nu mai respecta programul genetic (legile interne ale organismului, care sunt
impuse de codul genetic), ci devin “independente”, dezvoltindu-se in interiorul organismului si
sfirsind prin a-l ucide.
Drojdia se gaseste in aproape orice, inclusiv in iaurturi “naturale”. Si doctorii nutritionisti ne
recomanda meniuri usoare, cu iaurturi…
Glutenul se gaseste in nu numai in piine, produse de patiserie si paste, ci si in cerealele integrale.
Doctorii nutritionisti ne recomanda sa consumam cereale integrale, iar reclamele chiar sunt focusate
pe copii, care pot fi mai usor manipulati, mai ales daca reclamele sunt difuzate pe canalele de
desene animimate sau specializate pe programe pentru copii.
Medicamentele fara prescriptie medicala, pentru care este permisa reclama si publicitatea, precum si
suplimentele alimentare “naturale” (pretins facute din tot felul de plante cu denumiri si origini cit
mai ciudate, care dau impresia de magie si mister) sunt din ce in ce mai prezente pe tv, radio,
bilboard-uri si blockbustere. Si vinzarile cresc. In mod normal, vinzarile de astfel de produse nu ar
trebui sa aiba “trend”-uri, intrucit starea de sanatate este regula, boala fiind exceptia. Ne
imbolnavim mai des? Sau doar ne lasam mai usor convinsi sa cumparam medicamente si
suplimente alimentare ori produse se (re)modelare corporala?

A, si apropo de (re)modelare corporala. A fi slab a devenit un must, iar pentru cei care stau cu ochii
pe tv sau pe internet sau cei care asculta radio, unde peste tot se vorbeste despre avantajele siluetei
filiforme si despre dezavantajele persoanelor “plinute”, pentru acesti oameni zic, a te chinui sa devii
slab inseamna a trai. Daca la Marx, munca era “cea care l-ar facut pe om”, la noii ideologi ai siluetei
filiforme, chinul incercarii de a slabi il face om… Am auzit multi oameni – necunoscuti sau vedete,
adulti sau adolescenti – care spun ca traiesc pentru a face sport. Sau ca mininca “sanatos” 2 mere pe
zi si o lamie. Eu stiam ca oamenii traiesc pentru a trai, a iubi si a-i ajuta pe ceilalti, in primul rind pe
cei din comunitatea in care traiesc. Aceasta ideologie, ca oricare ideologie care se respecta, are si
fanaticii si victimele sale – persoane care, in mod automat sau indus, au bulimie (tot ceea ce
maninca, regurgiteaza) sau anorexie (nu maninca aproape deloc, crezind ca sunt prea grase, dar
sfirsind prin a muri de epuizare). Ba unele fotomodele au ajuns atit de fanatice, incit au ajuns sa
inghita tenie (un parazit intestinal, care poate ajunge si la 12 metri lungime, si care consuma mare
parte din energia emanata de corpul gazda; in acest fel, gazda obtine efectul mult dorit – slabeste).
Asasini tacuti si insidiosi ne ucid meticulos, cu metoda, dupa planuri de marketing sau strategice.
Cine ne protejeaza? De ce nu se renunta la acesti aditivi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea tuturor conteaza.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.