marți, 24 aprilie 2012

CIA vrea sa te spioneze prin televizor



De fiecare data cand descarci un film de pe Netflix sau pornesti un radio internet direct pe televizorul tau, s-ar putea sa alertezi indivizi pe care nu-i doresti sa fie cu ochii pe tine.
Conform CIA, in viitor nu va mai fi necesara montarea de microfoane in casele celor care se doresc urmariti, gratie avansarilor tehnologice in domeniul calculatoarelor si a Internetului. Mai exact, Directorul CIA David Petraeus, fost comandant al teatrelor de razboi din Irak si Afganistan, spune ca noile aplicatii software si raspandirea dispozitivelor interconectate se traduc prin introducerea voluntara de spioni in propria casa.
CIA afirma ca este foarte posibil ca agentia si altii sa poata “citi” aceste dispozitive prin intermediul internetului si poate chiar prin intermediul undelor radio din jurul locuintelor.
In ziua de azi, orice poate fi controlat prin intermediul unei aplicatii – sistemul de securitate al casei, un ceas cu radio, telecomenzile, iluminarea din bucatarie. Mai mult, conform blogului “Danger Zone” al revistei online “Wired”, lucrurile vor fi si mai bune – sau mai rele, depinde de punctul de vedere. Producatorul de procesoare ARM a prezentat recent procesoare mai ieftine, de consum redus, care pot si vor fi folosite in practic orice, inclusiv frigidere, sonerii sau cuptoare.
Potopul rezultant de dispozitive controlate software va fi usor de citit, controlat si manipulat, permitandu-le agentilor sa spioneze fara a fi nevoiti sa patrunda (ilegal) in casa ta si sa monteze microfoane – acestea vor fi inlocuite de aplicatiile folosite de suspect.
“<<Transformational>> este un cuvant suprafolosit, dar cred cu tarie ca se aplica acestor tehnologii”, a comentat Petraeus pentru o firma de capital, interesata de tehnologiile ce ar putea transforma electrocasnicele intr-o matrice de “Internet al lucrurilor”. “Mai ales in ceea ce priveste comertul clandestin. Obiectele de interes vor fi localizate, identificate, monitorizate si controlate de la distanta prin tehnologii precum identificarea prin radio-frecventa (RFID), retele de senzori, servere embedded (n.tr. incorporate in dispozitive) si tehnologii culegatoare de energie – toate conectate la noua generatie de Internet prin intermediul microcipurilor abundente, ieftine si de mare putere, aceasta din urma evoluand momentan catre tehnologia de tip cloud, apoi catre supercalculatoare, iar intr-un final catre tehnica de calcul cuantica.“
Petraeus a confirmat ca aceste dispozitive vor schimba notiunea de “secret”, fortandu-ne sa ne regandim identitatea si spatiul personal.
Privind spre viitor, cei precum directorul CIA cred ca intr-o buna zi asemenea dispozitive for fi in stare sa transmita in orice moment modul de operare in care se afla, ducand la cartografierea lor la fel de eficienta precum cartografiaza Google Maps lumea la momentul actual. Toate aceste instrumente integrate in asa numitele “gadget-uri inteligente” vor deveni o sursa bogata de informatie pentru spioni, indiferent daca reprezinti “o persoana de interes”, sau nu. Raspandirea “caselor inteligente” inseamna ca ocupantii vor transmite constant informatii specifice, geolocalizate ce pot fi interceptate de catre urmaritori.
Dupa cum era de asteptat, totusi, aceste tehnologii i-au alarmat deja pe aparatorii intimitatii. Deja grupuri precum Fundatia pentru Libertate Electronica (EFF) au declansat procese in instanta impotriva CIA si a altor agentii guvernamentale pentru folosirea retelelor sociale in scopul monitorizarii cetatenilor. “Retelele sociale devin parte a modului in care comunicam zilnic si fiecare crede ca schimba informatii doar cu prietenii”, declara Shane Witnov, student la Drept, care lucreaza din 2009 pentru EFF. “Guvernele folosesc aceste retele intr-un mod diferit de cum se asteapta utilizatorii in momentul in care isi fac un cont.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea tuturor conteaza.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.