miercuri, 24 iulie 2013

Monarhia este nedemocratică, scumpă și nedorită: Fals

Imagine
Miturile propagate de anti-monarhiști au fost demontate unul câte unul de către specialiști. Acest lucru vine la scurt timp de la valul de știri despre bebelușul regal, ocazie cu care publicația britanică The Guardian a oferit posibilitatea cititorilor republicani sau celor care pur și simplu se săturaseră să vadă numeroasele știri legate de familia regală să apese pe un buton, iar știrile respective dispăreau.
Monarhia este nedemocratică. Fals
Deși monarhia absolută este evident nedemocratică, monarhia constituțională este o expresie a democrației. Un raport despre cele mai democratice state a demontat acest mit. Astfel, regatul Norvegiei este cel mai democratic stat din lume. Următorul în top este Suedia, altă monarhie. De fapt pe primele 10 poziții se află 7 monarhii.
Monarhia constituțională poate fi vitală sistemului politic al statului. Și exemplul cel mai bun este Belgia. Fostul rege Albert al II-lea a rezolvat o criză politică în perioada 2010-2011 în momentele în care Parlamentul era incapabil să ajungă la o decizie în legătură cu guvernarea țării.
Oamenii obișniți nu vor putea fi șefi de stat. Fals
Parte a sistemului monarhic este principiul ereditar. Acest lucru poate să dea senzația de lipsă de democrație și de corectitudine. Cu toate acestea, postul de premier este ocupat de oameni obișnuiți și în această funcție se află adevărata putere executivă în cadrul unei monarhii constituționale. Regele este arbitrar politicii, nu este șeful guvernului, este neutru din punct de vedere politic, iar acest lucru este pozitiv, căci de mult timp ne dorim un președinte neutru, ceea ce nu s-a întâmplat cu adevărat niciodată în istoria noastră post-decembristă.
Monarhia este scumpă. Fals
Este chiar ieftină. De fapt, monarhia este una dintre cele mai ieftine forme de conducere a unui stat. Iată o comparație între costurile diferitelor conduceri ale statelor din lume:
Regatul Marii Britanii – 36,1 milioane de lire/an
Republica Franceză – 154 milioane de lire/an (doar costurile prezidențiale)
Statele Unite ale Americii – 917,3 milioane de lire/an
Mai mult, multe dintre administrațiile prezidențiale nu fac publice costurile de transport și protocol, deci este dificil de evidențiat o sumă reală. În schimb, cheltuielile reginei Marii Britanii sunt publicate în întregime în fiecare an, alături de cele ale întregii familii regale. Fiecare persoană din Marea Britanie plătește pentru monarhie 0,58 lire pe an.
Nimeni nu mai vrea rege. Monarhia este demodată. Fals
La fiecare sondaj, sunt tot mai mulți cetățeni care susțin monarhia. De exemplu, în Marea Britanie peste 73% dintre cetățeni vor ca monarhia să continue, iar alte țări se luptă să o reinstaureze, cum ar fi Serbia și Muntenegru, dar și în România adepții monarhiei sunt tot mai numeroși. De altfel, chiar după vizita la Madrid, premierul Victor Ponta a declarat că, văzând cum e cu președinții, ar fi mai bun un rege.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea tuturor conteaza.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.